کد خبر: ۱۱۱۱۷
۱۶ آبان ۱۴۰۳ - ۲۳:۱۳
بسیاری از حیوانات با بالا رفتن سن آن‌ها ارتباطات اجتماعی نیز کمتر می‌شود.

پژوهشگران می‌گویند که انسان‌ها تنها موجوداتی نیستند که با افزایش سن ارتباطات اجتماعی‌شان کم می‌شود؛ بسیاری از حیوانات نیز همین شیوۀ زندگی را دارند که همیشه هم چیز بدی نیست.

به گزارش یورونیوز؛ دکتر جاش فرث از دانشگاه لیدز انگلستان، در این باره به مجموعه‌ای از تحقیقات اشاره دارد که روی حیوانات مختلف از گوزن وحشی گرفته تا حشرات، میمون‌ها و پرندگان انجام شده و نشان داده که میان سن آن‌ها و سطح ارتباطات اجتماعی‌شان، یک رابطه معنادار وجود دارد.

به گفتۀ او، مطالعه چگونگی تغییر رفتار اجتماعی حیوانات با بالا رفتن سن آن‌ها مهم است؛ زیرا برای دانشمندان بررسی چرخه زندگی حیوانات آنهم از ابتدا تا پایان عمرشان راحت‌تر است تا چرخه طولانی‌تر زندگی یک انسان. همچنین می‌توان آزمایش‌هایی را روی زندگی حیوانات انجام داد که انجام آن روی زندگی انسان‌ها دشوار است.

جاش فرث در این باره به پژوهش‌های مختلفی اشاره می‌کند. در یکی از تحقیقات، پژوهشگران داده‌های بیش از ۱۵۰ گونه مختلف را تجزیه و تحلیل کرده و دریافتند گونه‌هایی که «اجتماعی‌تر» هستند طولانی‌تر زندگی می‌کنند و دورۀ تولید مثل طولانی‌تری دارند.

رفتار اجتماعی حیوانات با بالا رفتن سن کمتر می‌شود

در مطالعه دیگری، پژوهشگران داده‌های شش سالۀ گنجشک‌ها را تجزیه و تحلیل کردند و دریافتند که پرندگان مسن‌تر حلقه‌های اجتماعی کوچک‌تر و ارتباط کمتری با هم دارند؛ ظاهراً به این دلیل که همسالان آن‌ها با بزرگ‌تر شدن می‌میرند.

با این وجود او با تکیه بر همین تحقیقات می‌گوید اگرچه کاهش ارتباطات (دست‌کم برای انسان‌ها) اغلب منفی تلقی می‌شود، اما این کار مزایایی هم دارد. از جمله اینکه یک مطالعه مدل‌سازی مبتنی بر تعاملات اجتماعی مشاهده شده در «میمون‌های رزوس» نشان داد که حیوانات مسن‌تر با دوری از گروه‌های اجتماعی، ابتلا به بیماری‌هایی را که به‌ویژه برای سن آن‌ها خطرناک بود، کاهش می‌دهند.

در مطالعه دیگری که به بررسی عفونت کرم انگلی در گوزن قرمز پرداخت نیز پژوهشگران به نتایج مشابهی دست یافتند.

دکتر جاش فرث با اشاره به نتایج این تحقیقات می‌گوید: «به نظر می‌رسد که در یک الگوی کلی، افراد با افزایش سن، ارتباطاتشان با اجتماع کمتر می‌شود.»

او می‌افزاید که در جریان این تحقیقات، به دلایل چنین رفتار‌ها و پیامد‌های آن نیز توجه شد و پژوهشگران درنهایت دریافتند که این کار فوایدی دارد.

رفتار اجتماعی حیوانات با بالا رفتن سن کمتر می‌شود

یکی از دلایلی که افراد مسن‌تر ارتباطات اجتماعی کمتری دارند، این است که آن‌ها دیگر نیازمند به اشتراک گذاری اطلاعات به شیوۀ افراد جوان‌تر نیستند.

این کار همچنین می‌تواند به آن‌ها کمک کند تا از عفونت‌ها فرار کنند؛ این موضوع بویژه از آن رو اهمیت دارد که با افزایش سن، پاسخ‌های ایمنی بدن کندتر می‌شود.

به این ترتیب به گفته دکتر فرث، اگرچه همچنان ضروری است برای کاستن از مضرات کاهش ارتباطات اجتماعی در افراد مسن تلاش شود، اما باید به مزایای بالقوه آن را توجه شود. بویژه آنکه در عصر حاضر فناوری‌های جدید از جمله ارتباطات مجازی می‌تواند به افراد مسن کمک کند تا هم ارتباطاتشان را با دیگران حفظ کنند و هم از مزایای دور بودن فیزیکی از جامعه بهره‌مند شوند.

گزارش خطا
ارسال نظرات
نام
ایمیل
نظر