کد خبر: ۱۲۴۳
۱۱ مرداد ۱۴۰۰ - ۲۳:۰۱
حسن روحانی:
خطرناک‌ترین راه تامین کسری بودجه استفاده از پایه پولی و بانک مرکزی است. ما از بانک مرکزی قرض نکردیم و از مردم قرض گرفتیم.

رییس دولت دوازدهم با اشاره به مشکلات ایجاد شده در توافق با غرب برسر برجام به دلیل مصوبه مجلس شورای اسلامی گفت: با رعایت معیار رهبر انقلاب اسلامی، توافق دور از دسترس نیست.

به گزارش اکوپل نیوز، این آخرین مصاحبه حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی در مقام رئیس جمهوری است.

رئیس جمهوری در این گفتگو اظهار کرد: خوشحالم این فرصت پیش امد در آخرین شب مسوولیتم با مردم گفتگو داشته باشم و علاقه مندم مصاحبه‌ای غیر رسمی داشته باشیم.

برای برداشتن گره سال ۹۲ کاندیدا شدم

وی ادامه داد: علت اینکه در سال ۹۲ کاندید شدم برای برداشتن گره ایجاد شده بود و این گره یا با دیپلماسی حل می‌شد و یا با جنگ به سرانجام می‌رسید. در ذهن من این بود یا وارد جنگ با دنیا می‌شویم و یا صلح و راه صلح، دیپلماسی بود.

رییس جمهوری دولت یازدهم عنوان کرد: قبول ندارم به رفع تحریم‌ها نرسیدیم. در ۹۰ روز اول، ما به توافق موقت رسیدیم و قرار بود هر چندماه نفت کاهش یابد متوقف شد و کاهش فروش برداشته شد.

به جای قرض از بانک مرکزی از مردم قرض گرفتیم

همچنین اصل فناوری هسته‌ای از سوی دنیا پذیرفته شد. همچنین مقرر شد اموال ما به مرور آزاد شود که رقمی بالغ بر ۷۰۰ هزار دلار بود.

بعد از این توافق انتظارات مردم به گونه‌ای بود که آینده را مناسب می‌دیدند و تمام نظرسنجی‌های بانک مرکزی نشان از این مهم دارد.

روحانی ادامه داد: فروردین ۹۴ توافق لوزان و در تیر ۹۴، توافق هسته و در اواخر ۹۴، توافق اجرا شد. توافق این بود تحریم‌های هسته‌ای برداشته شود و ما نیز یکسری محدودیت را در بخش هسته‌ای را بپذیریم و اصل هسته‌ای را نیز داشته باشیم.

دنیا به ۷۰ تا ۸۰ درصد توافقات عمل کرد، اما قولی که دادم که به جای جنگ با دیپلماسی گره را باز می‌کنم انجام دادم و سرمایه‌ها به ایران واریز شد و بانک‌های دنیا قبول کردند که نسبت به ایران اعتبارات لازم را بدهند.

بانکی ۱۰ میلیارد و بانکی ۳۰ میلیارد اعتبارات به ما دادند. در دولت یازدهم ۹۲ قول دادیم و تا پایان ۹۲، گشایش‌ها بیشتر می‌شد.

وی توضیح داد: در دولت دوازدهم یک کسی در آمریکا سر کار آمد و ما حقیقتا با آمریکا حرف می‌زدیم و امروز نیز ما با ۴+۱ حرف می‌زدیم، اما طرف اصلی ما آمریکا است.

کسی روی کار آمد که برجام را بدترین توافق می‌دانست و شرایطی را در سال ۹۶ دیدیم که برگرفته از روی کار آمدن وی بود.

رییس دولت دوازهم تاکید کرد: آمریکا از توافق خارج شد و شرایط جدیدی ایجاد شد. در این شرایط ما به ۴+۱ فرصت توافق جدید داریم.

مذاکره فقط بحث دولت‌ها نیست شاید دولت‌ها به توافق عمل کنند، اما در تحریم، شرکت‌ها و بانک‌ها تاثیر دارند و این‌ها با مذاکره در ایران سرمایه گذاری نمی‌کنند و اعتماد بیشتری را نیاز دارند. شرکت‌ها و بانک‌ها همیشه عقب‌تر از توافق هستند.

آمریکا می‌خواست این توافقات وسیع‌تر شود و به توافق امنیتی و دفاعی برسد که ما ایستادگی کردیم و فقط با دنیا درباره مسائل هسته‌ای حرف زدیم؛ بنابراین بانک‌ها فقط به مسئله هسته‌ای نگاه نمی‌کنند به مسائل سیاسی و امنیتی نگاه می‌کنند و همه این‌ها در کنار هم نشان می‌دهد توقعات ما با مذاکرات نمی‌خواند.

روحانی گفت: مانع اصلی ما برای گفتگو با ۴+۱ این است که باید تمام تحریم‌ها شامل مسائل موشکی، حقوق بشر و... برداشته شود که این تحریم‌ها نیازمند به مذاکرات دیگری است.

امروز توافق ما دور از دسترس نیست. شما می‌گویید آینده چیست، اما اینگونه نیست و می‌توان توافق کرد. از نظر من چشم انداز توافق وجود دارد.

معیار ما فرمایشات رهبر انقلاب است و ما تنها به دلیل مصوبه مجلس نتوانستیم به سرانجام برسیم. اگر معیار را فرمایشات را رهبر انقلاب قرار دهیم توافق حاصل می‌شود، اما با مصوبه مجلس توافق دور است.

وی یادآور شد: اگر به ۹۲ برگردیم همین مسیر را می‌رفتیم. شما یا باید میدان را هسته‌ای قرار دهید یا باید میدان را باز کنید و این مجوز نظام را می‌خواهد. اگر میدان فقط هسته‌ای شد پس به تحریم‌های این بخش می‌رسیم.

در توافق برجام به عمل آمده یکسری اختیارات رییس جمهوری آمریکا دارد که عمل می‌کنند و برخی نیز در اختیار کنگره است که ۶ ماه تعلیق می‌شود. اگر ما این را قبول نمی‌کردیم توافق با آمریکا به کنگره می‌رفت و تصویب نمی‌شد.

بنابراین اینکه بگوییم آینده روشن است یا نیست بستگی به توقعات دارد. اگر بخواهیم هیچ تحریمی نباشد میدان وسیع تری برای گفتگو می‌خواهد.

امروز با چارچوب مورد نگاه رهبر انقلاب می‌توان به توافق رسید. در ۲۳ تیر وزارت خارجه گزارشی به مجلس فرستاد که در آن آمده ۵+۱ چه می‌کند و ما چه می‌کنیم. اگر این چارچوب باشد براساس آن می‌توان دیدگاه آینده را ترسیم کرد.

ما به وعده مهار تورم عمل کردیم

رییس دولت یازدهم و دوازدهم عنوان کرد: ما با چه تورمی دولت را شروع کردیم؟ ۳۴ درصد و تورم نقطه به نقطه ۴۰ درصد بود.

اگر یادتان باشد در همان مصاحبه اول ۱۰۰ روز را توضیح دادم و گفتم تا پایان سال قادریم این تورم را کاهش دهیم و به تورم تک رقمی برسیم. دوستان اقتصادی به من اعتراض کردند که به تورم تک رقمی در چهار سال نمی‌توانیم برسیم.

در سال ۹۳، تورم ۱۵ و در ماه‌های آخر ۹۴، تورم تک رقمی شد و ۹۵ و ۹۶ تورم تک رقمی بود و در سال ۹۷ در بهار تورم تک رقمی بود. بعد از ۲۶ سال تورم ایران برای دو سال تک رقمی بود.

رشد اقتصادی ما در چهار سال اول ۴.۵ بطور متوسط بود و در دولت یازدهم رشد ما دو رقمی و در دنیا اول بود. آمار‌ها نشان می‌دهد به قول‌ها عمل کردیم. با خروج ترامپ از برجام، نفت یک میلیون بشکه نفروختیم و نفت کامل تحریم شد و ما مقدار کمی از نفتمان را فروختیم.

بیش از ۳۰ هزار میلیارد تومان برای موسسات غیر مجاز پرداخت کردیم

روحانی در ادامه با اشاره به مشکلات پیش روی دولت و فعالیت‌های انجام شده عنوان کرد: دولت موسسات مالی غیرمجاز را جمع کرد و بیش از ۳۰ هزار میلیارد تومان در این بخش پرداخت کردیم. بانک‌های نیرو‌های مسلح مشکلاتی داشتند که بار زیادی به دوش دولت گذاشت.

وی ادامه داد: در خوزستان به دلیل کم آبی تنش ایجاد شد که به مسئله تبدیل شد. دولت از لحاظ امنیت منطقه‌ای و داخلی کار‌های بزرگی کرد، اما بسیاری از مسائل هست که به دولت مربوط نمی‌شود و دولت می‌تواند یکی از عوامل باشد.

به جای قرض از بانک مرکزی از مردم قرض گرفتیم

رییس دولت دوازدهم توضیح داد: کسری بودجه یعنی عدم تعادل مالی و مخارج ما کفاف درآمد‌ها را نمی‌کند و ما و مجلس در این بخش سهیم هستیم و لایحه سالانه در مجلس مصوب می‌شود.

خطرناک‌ترین تامین این کسری استفاده از پایه پولی و بانک مرکزی است. ما از بانک مرکزی قرض نکردیم و از مردم قرض گرفتیم و اوراق بدهی را به مردم دادیم و در موعد مقرر با سود به آن‌ها پولشان را برمی گردانیم.

وی ادامه داد: فروش اموال و سهام دولت در بورس یکی دیگر از موارد تعیین کسری بودجه بود. یکی از کار‌هایی که می‌خواستم انجام بدهم این بود که دست دولت در اداره بنگاه‌های اقتصادی کوتاه شود و دولت سهامدار و نه مدیر و اداره کننده باشد.

فساد در سایه شفافیت از بین می‌رود

روحانی در ادامه تصریح کرد: فساد یک معضل اجتماعی بوده و هست و خواهد بود چطور می‌توانیم از این مشکل دربیاییم؟ اعتقاد دولت من این بوده فساد در سایه شفافیت از بین می‌رود و تمام راهکار‌هایی که می‌گوییم در این باره است.

قاچاق از جنوب در اختیار نیروی انتظامی بود و گفتیم در خلیج فارس سپاه وارد شود باز حل نشد. دادگاه‌های ما پرونده‌ها را رسیدگی می‌کنند، اما حل نمی‌شود. ریشه حل این مسئله شفافیت و اطلاع رسانی است. یکی از دلایلی که گفتیم فضای مجازی باید توسعه یابد این بود.

سامانه مهم تجارت که مصوب کردیم و یکی از کار‌های ما این بود که از ابتدای ثبت کالا همه چیز مشخص باشد و همه بتوانند رویت کنند. دولت الکترونیک را در دولت خود از ۱۰ درصد به ۷۰ درصد رساندیم و ریشه مبارزه با فساد شفافیت است.

به دنبال کار علمی و فرهنگی می‌روم

وی گفت: از سال ۴۱ به عنوان سرباز کنار انقلاب بودم، اما کار من عمدتا فرهنگی بوده است. سبقه امنیتی من بیشتر می‌چربد، اما من دنبال کار علمی و فرهنگی هستم و دیگر سمت خاصی از فردا ندارم.

تمام تلاش خود را برای انجام تعهدات انجام دادیم

روحانی در سخن پایانی خود با مردم یادآور شد: از مردم خوب ایران می‌گویم در این ۸ سال تمام تلاش ما و دولت این بود به تعهدات و وظیفه و قانون عمل کنیم و مطمن هستم مانند خودم که متوسط ۱۴ ساعت کار کردم وزرا و معاونان نیز اینگونه کار کردند.

مواردی بوده که انتظار مردم را براورده نکردیم که یکعامل آن تحریم و جنگ اقتصادی و کرونا بود، اما در عین حال افتخار داریم طرح‌های بزرگی، چون احیای دریاچه ارومیه و صادرات نفت از دریای عمان و افزایش پتروشیمی و فولاد را داشتیم و هر پنجشنبه افتتاح داشتیم و ۸۸ افتتاح ملی داشتیم.

از مردم بابت ضعف‌ها عذرخواهی می‌کنم و امیدوارم دولت سیزدهم به مردم خدمت کند.

گزارش خطا
خبرهای مرتبط
ارسال نظرات
نام
ایمیل
نظر