- محمد بن سلمان: جامعه جهانی مانع حمله اسرائیل به خاک ایران شود
- عباس عراقچی: خوش بینی ممکن است موجه باشد، اما فقط با احتیاط زیاد
- اعلام جرم علیه دو مدیر رسانه به دلیل اظهارات سخیف درباره مذاکرات هستهای
- بیشترین درخواست پناهندگی مربوط به کدام کشور اروپایی است؟
- شلیک ۹ گلگوله به یک نوجوان اوتیسمی توسط پلیس آیداهو
- شاغلان کدام کشور اروپایی درآمد کمتری دارند؟
- کوچکترین ضربان ساز قلب جهان ساخته شد
- عباس عراقچی: عجله ای برای ارتباط با دولت سوریه نداریم
- حضور در لیست سیاه FATF عامل افشای اطلاعات کشور است
- علی شمخانی: ایران برای توافق متوازن آمده، نه تسلیم
- مرگ تلخ ۲ قاضی کهگیلویه و بویراحمدی در یک تصادف
- احمد خاتمی: امکان مذاکره بر سر غنی سازی، فعالیتهای موشکی و حضور منطقهای ایران وجود ندارد
- چین سفارش هواپیماهای بوئینگ را متوقف کرد
- بانک سپه هک نشده بلکه داده ها سرقت شده است
- فرمانده نیروی زمینی ارتش: دشمن شرارتی در سر داشته باشد ارتش سر را از بدن او جدا می کند
- حسین مرعشی: مطمئن باشید ایران لیبی نمیشود/ ایران رهبری هوشمندی دارد
انرژی نهفته؛ برای تولید دستمال توالت و خودرو چقدر انرژی مصرف میشود
از انرژی که سخن به میان میآید، به برق و بنزین و ... فکر میکنیم. اما شاید تاکنون به این نکته نیندیشیده باشید که به چه میزان انرژی برای تولید کالاهای مصرفی روزانه نیاز است.
به گزارش اکوپل نیوز به نقل از دویچه وله، با انرژی نهفته در برخی کالاها آشنا شوید.
شکلات
وقتی از انرژی مصرفی سخن میگوییم، ناخودآگاه به برق، بنزین یا گازوئیل میاندیشیم. اما غافل از آنیم که انرژی مصرفی دیگری هم وجود دارد که نام انرژی نهفته بر آن نهادهاند؛
انرژیای که برای تولید، بستهبندی، حمل و نقل و دفع و بازیافت یک کالا مورد نیاز است. برای نمونه در روند تولید یک بسته شکلات ۲۵ / ۰ کیلووات ساعت انرژی نهفته به مصرف میرسد؛ انرژیای که با آن میتوان ۲۰ بار اسپاگتی پخت.
آب آشامیدنی از بطری
هر بطری نیملیتری آب معدنی به ۷ / ۰ کیلووات ساعت انرژی نهفته نیاز دارد؛ هزار بار بیشتر از حجم برابر آبی که از شیر آب بیرون میآید.
انرژی نهفته محصولاتی که راه طولانی برای رسیدن به بازارهای مقصد پشت سر میگذارند، به طور میانگین بالاست.
البته گاهی زیانی که استفاده از خودرو شخصی برای خرید محصولات محلی و بومی به محیط زیست وارد میکند بیشتر است از حمل و نقل انبوه کالا با طی مسیرهای بسیار طولانی.
لپ تاپ
۱۰۰۰ کیلووات ساعت انرژی نهفته برای تولید یک سخت افزار لپ تاپ؛ انرژیای برابر با کار کردن بیوقفه جاروبرقی در ۴۰ روز.
شلوار جین
برای تولید یک شلوار جین بیش از ۴۰ کیلووات ساعت انرژی نهفته مصرف میشود؛ انرژیای که میتوان با آن ۴۰۰ ساعت تلویزیون را روشن نگه داشت.
در اندازهگیری انرژی نهفته، استخراج و فراوری مواد اولیه وهمهی پیشتولیدات و فرآیندهایی که برای تولید محصول نهایی ضروری هستند، محاسبه میشوند. این مقدار انرژی را سپس به انرژی مصرف شده در پروسه تولید نهایی میافزایند.
ساخت خانه
هر خانه با تقریبا ۱۲۰ متر مربع مساحت با در نظر گرفتن منابع و مصالح مورد نیاز و هم چنین پروسه ساخت و ساز به طور میانگین به ۱۵۰ هزار کیلووات ساعت انرژی نهفته نیاز دارد. این میزان از انرژی برابر است با میزان مصرف انرژی یک خانواده ۴ نفره برای ۴۰ سال.
روزنامه
یک روزنامه به طور میانگین دو کیلو وات ساعت انرژی نهفته مصرف میکند. انرژیای برابر با ۱۵۰ فنجان قهوه.
تلفن همراه
برای تولید یک گوشی همراه، حمل و انتقال، انبار، فروش و در انتها بازیافت آن، ۲۲۰ کیلووات ساعت انرژی نهفته مصرف میشود. با همین مقدار انرژی میتوانیم ۵۰ سال گوشیهمراهمان را شارژ کنیم. انرژی نهفته، انرژی موردنیاز (غیرمستقیم) برای تولید یک کالاست که در برابر آن انرژی مستقیم قرار میگیرد که انرژی مصرفی در هنگام استفاده از کالاست.
کفش
برای تولید یک جفت کفش به تقریبا ۸ کیلووات ساعت انرژی نیاز است. این مقدار انرژی تقریبا برابر است با نیاز انرژی یک یخچال در طول ۲ هفته. انرژی نهفته در انرژی مصرفی جهان سهم به سزایی دارد و همزمان به معنای میزان انتشار گاز دی اکسید کربن هم هست.
خودرو
برای تولید یک خودرو معمولی ۳۰ هزار کیلووات ساعت انرژی نهفته محاسبه میشود. اگر این مقدار انرژی را به بنزین تبدیل کنیم، میتوانیم با آن ۳۶ هزار کیلومتر رانندگی کنیم.
واردات و صادرات در تعیین انرژی نهفته خودروها نقش بزرگی ایفا میکنند. برای نمونه اگر خودرویی در آلمان تولید و به کشور دیگری صادر شود، میزان انتشار گاز دی اکسید کربن برای این خودرو نه در کشور مبدأ که در کشور مقصد محاسبه میشود.
دستمال توالت
تولید یک عدد دستمال توالت برابر است با ۲۰ کیلووات ساعت انرژی نهفته؛ به عبارتی تولید یک حلقه دستمال به اندازه ۲۰ بار کارکردن ماشین رختشویی، انرژی مصرف میکند. ولی مصرفکنندگان اطلاع کمی از انرژی نهفته دارند.
یکی از دلایل این عدم آگاهی، دسترسی نداشتن به دادههای معتبر در مورد میزان انرژی مصرفی برای تولید کالاست. انرژی نهفته، اما در آینده نباید در سنجش و محاسبه ردپای بوم شناختی نادیده گرفته شود.