- بیشترین درخواست پناهندگی مربوط به کدام کشور اروپایی است؟
- شلیک ۹ گلگوله به یک نوجوان اوتیسمی توسط پلیس آیداهو
- شاغلان کدام کشور اروپایی درآمد کمتری دارند؟
- کوچکترین ضربان ساز قلب جهان ساخته شد
- عباس عراقچی: عجله ای برای ارتباط با دولت سوریه نداریم
- حضور در لیست سیاه FATF عامل افشای اطلاعات کشور است
- علی شمخانی: ایران برای توافق متوازن آمده، نه تسلیم
- مرگ تلخ ۲ قاضی کهگیلویه و بویراحمدی در یک تصادف
- احمد خاتمی: امکان مذاکره بر سر غنی سازی، فعالیتهای موشکی و حضور منطقهای ایران وجود ندارد
- چین سفارش هواپیماهای بوئینگ را متوقف کرد
- بانک سپه هک نشده بلکه داده ها سرقت شده است
- فرمانده نیروی زمینی ارتش: دشمن شرارتی در سر داشته باشد ارتش سر را از بدن او جدا می کند
- حسین مرعشی: مطمئن باشید ایران لیبی نمیشود/ ایران رهبری هوشمندی دارد
- محمد اسلامی: آژانس بین المللی انرژی اتمی بی طرف باشد
- عباس عراقچی پیام رهبر انقلاب را به مسکو برد
- یک لیوان نوشابه چند درصد ابتلا به دیابت را افزایش می دهد؟
یونان کشتی توقیفی ایران را آزاد کرد
مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی گفت: کشتی ایرانی توقیف شده در یونان آزاد شده و برای دریافت محموله نفتی خود به صورت کشتی به کشتی به سمت کشتی خارجی در حال حرکت است.
به گزارش اکوپل نیوز به نقل از ایرنا، «علی اکبر صفایی» روز دوشنبه در مراسم روز جهانی دریانورد با اعلام این خبر و با اشاره به دزدیهای دریایی طی سالهای اخیر، به حضور اقتدارآمیز نیروهای دریایی سپاه و ارتش در جهت رفع این مسئله تاکید کرد و افزود: اکنون نیروهای نظامی دریایی کشور امنیت همه شناورهای داخلی و خارجی را تامین میکنند.
معاون وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: دریانوردان ایرانی نیز طی سالهای گذشته ذیل تحریمها و مخاطرات متعدد با شجاعت و رشادت به فعالیت خود ادامه دادهاند.
وی با بیان اینکه در کشور به پنج هزار نیروی افسر در بخش کشتیرانی نیاز داریم، تصریح کرد: با توسعه بخش آموزش باید برای رفع این نیاز اقدام شود.
مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی یکی دیگر از نیازهای جدی بخش کشتیرانی کشور را نوسازی و توسعه ناوگان دانست و افزود: در حال حاضر در جهت توسعه و نوسازی ناوگان به ساخت و خرید ۱۵۰ فروند شناور در سال نیاز داریم تا تجارت دریایی کشور پویا باقی بماند. همچنین کشتیرانی ملی یکی از ابزارها و مولفههای اقتدار نظام جمهوری اسلامی ایران است که باید نسبت به توسعه آن اقدام کرد.
وی با اشاره به بازیابی کریدور شمال - جنوب با توجه به نیاز روسیه گفت: در این راستا در دریای خزر باید ناوگان در بخشهای مختلف به ویژه کشتیهای رو - رو افزایش ظرفیت پیدا کند.
صفایی درباره آموزش دریانوردان نیز اظهار کرد: با وجود ظرفیتهای خالی در دانشگاههای دریایی کشور، از این ظرفیتها به خوبی استفاده نمیشود.
وی یکی از لازمههای آموزش دریانوردان را صدور مدرک دانشگاهی برای آنان دانست و گفت: دریانورد باید برای زمان بازگشت به خشکی مدرکی تحصیلی برای تداوم فعالیت خود در بخشهای مربوطه در اختیار داشته باشد.
صفایی از فرماندهان نیروهای دریایی سپاه و ارتش خواست که از ظرفیتهای آموزشی این دو نیرو برای تربیت دریانورد استفاده شود.