- عباس عراقچی: خوش بینی ممکن است موجه باشد، اما فقط با احتیاط زیاد
- اعلام جرم علیه دو مدیر رسانه به دلیل اظهارات سخیف درباره مذاکرات هستهای
- بیشترین درخواست پناهندگی مربوط به کدام کشور اروپایی است؟
- شلیک ۹ گلگوله به یک نوجوان اوتیسمی توسط پلیس آیداهو
- شاغلان کدام کشور اروپایی درآمد کمتری دارند؟
- کوچکترین ضربان ساز قلب جهان ساخته شد
- عباس عراقچی: عجله ای برای ارتباط با دولت سوریه نداریم
- حضور در لیست سیاه FATF عامل افشای اطلاعات کشور است
- علی شمخانی: ایران برای توافق متوازن آمده، نه تسلیم
- مرگ تلخ ۲ قاضی کهگیلویه و بویراحمدی در یک تصادف
- احمد خاتمی: امکان مذاکره بر سر غنی سازی، فعالیتهای موشکی و حضور منطقهای ایران وجود ندارد
- چین سفارش هواپیماهای بوئینگ را متوقف کرد
- بانک سپه هک نشده بلکه داده ها سرقت شده است
- فرمانده نیروی زمینی ارتش: دشمن شرارتی در سر داشته باشد ارتش سر را از بدن او جدا می کند
- حسین مرعشی: مطمئن باشید ایران لیبی نمیشود/ ایران رهبری هوشمندی دارد
- محمد اسلامی: آژانس بین المللی انرژی اتمی بی طرف باشد
سروصدا از چه مرزی به آلودگی صوتی تبدیل میشود؟
سروصدای زیاد و مداوم بر سلامت انسان تأثیری مخرب دارد. سازمان جهانی بهداشت برای نخستین بار مرزی برای تحمل انسان در برابر سروصدا تعیین کرده است. این نهاد توصیه میکند قوانینی برای رعایت این مرز در نظر گرفته شود.
به گزارش اکوپل نیوز به نقل از دویچه وله، کسانی که در نزدیکی خیابان یا بزرگراهی پررفت و آمد زندگی میکنند، به خوبی با سروصدای تردد خودروها آشنا هستند. به صدای رفتوآمد خودروها به ویژه ماشینهای سنگین مانند کامیونها، صدای ترمز آنها یا صدای ویراژ موتورسیکلتها نمیتوان عادت کرد.
سازمان جهانی بهداشت برای نخستین بار مرزی برای میزان آلودگی صوتی قابلتحمل برای انسان تعیین کرده است. بر اساس این مرز، میزان متوسط سروصدای خیابان در طول روز نباید بیشتر از ۵۳ دسیبل باشد.
برای مقایسه: گفتگو با صدای آرام حجم صدایی معادل ۳۰ دسیبل و صدای موزیک آرام رادیو ۵۰ دسیبل دارد. سشوار ۷۰ و یک ارهبرقی ۱۰۰ دسیبل صدا تولید میکند. تحقیق پژوهشگران پیشتر ثابت کرده بود که هر چه این میزان بالاتر میرود، ترشح هورمونهایی که برای مقابله با استرس در بدن تولید میشود، بیشتر میشود.
سازمان جهانی بهداشت میگوید مرز قابلتحمل برای وسایل حملونقل ریلی مانند قطار یا تراموای شهری در طول روز نباید بیشتر از ۵۵ دسیبل و برای خطوط هوایی بیشتر از ۴۵ دسیبل باشد. این مرزها برای طول شب ۴۵ دسیبل برای رفتوآمد در خیابانها، ۴۴ دسیبل برای حمل و نقل ریلی و ۴۰ دسیبل برای خطوط هوایی است.
با افزایش سروصدا سرعت یادگیری کمتر میشود. به عنوان مثال با افزایش هر ۱۰ دسیبل حجم صدا، یادگیری خواندن در میان کودکان یک ماه کندتر میشود. اگر این میزان ۲۰ دسیبل باشد، این یادگیری ۲ ماه عقب میافتد.
سروصدا با ایجاد استرس، افزایش فشار خون و اختلال در خواب، تهدیدی جدی برای سلامت قلب و عروق به شمار میرود. تحمل پیوسته صدایی با شدت ۵۵ دسیبل آزاردهنده است و خواب فرد را به هم میریزد.
این نمودار سازمان جهانی بهداشت میزان صدای تولیدشده در شرایط مختلف را نشان میدهد. شنیدن صدایی بالاتر از مرز ۵۰ دسیبل به فاکتوری تبدیل میشود که بدن را در شرایط هشیاری قرار میدهد. قرار گرفتن در معرض صدایی بالاتر از این حد آنهم به طور پیوسته، امکان بازگشت به سطح آرامش را از بدن سلب میکند و برای سلامت انسان زیان دارد.
سازمان جهانی بهداشت دستورالعملهایی تهیه کرده که به سیاستمداران کمک میکند راهکارهایی برای حفاظت بهتر از شهروندان در نظر گیرند. این سازمان توصیه میکند با ایجاد راهکارهایی قانونی در ساخت و سازهای شهرها و نیروگاهها به مرز تحمل صوتی انسان توجه شود.
مشکل آلودگی صوتی و پیامدهای آن تنها به شهرهای بزرگ محدود نمیشود. توربینهای بادی نیز سر وصدای زیادی دارند.
سازمان جهانی بهداشت میگوید میزان صدای این نیروگاهها در طول روز نباید بیش از ۴۵ دسیبل باشد. این سازمان برای ساعات شب هنوز مرز مشخصی توصیه نکرده است؛ اما روشن است که این مرز از مرز تعیینشده برای روز کمتر خواهد بود.
سازمان جهانی بهداشت تأکید کرده که تحمل سروصدای بالا در زمان فراغت هم مضر است. به عنوان مثال شنیدن موزیک با صدای بلند یا استفاده پیوسته از هدفون برای شنیدن رادیو یا موزیک برای سلامت انسان مضر است. این نهاد توصیه میکند مرز سالانه آلودگی صوتی در تمام موارد به کمتر از ۷۰ دسیبل محدود شود.