- بیشترین درخواست پناهندگی مربوط به کدام کشور اروپایی است؟
- شلیک ۹ گلگوله به یک نوجوان اوتیسمی توسط پلیس آیداهو
- شاغلان کدام کشور اروپایی درآمد کمتری دارند؟
- کوچکترین ضربان ساز قلب جهان ساخته شد
- عباس عراقچی: عجله ای برای ارتباط با دولت سوریه نداریم
- حضور در لیست سیاه FATF عامل افشای اطلاعات کشور است
- علی شمخانی: ایران برای توافق متوازن آمده، نه تسلیم
- مرگ تلخ ۲ قاضی کهگیلویه و بویراحمدی در یک تصادف
- احمد خاتمی: امکان مذاکره بر سر غنی سازی، فعالیتهای موشکی و حضور منطقهای ایران وجود ندارد
- چین سفارش هواپیماهای بوئینگ را متوقف کرد
- بانک سپه هک نشده بلکه داده ها سرقت شده است
- فرمانده نیروی زمینی ارتش: دشمن شرارتی در سر داشته باشد ارتش سر را از بدن او جدا می کند
- حسین مرعشی: مطمئن باشید ایران لیبی نمیشود/ ایران رهبری هوشمندی دارد
- محمد اسلامی: آژانس بین المللی انرژی اتمی بی طرف باشد
- عباس عراقچی پیام رهبر انقلاب را به مسکو برد
- یک لیوان نوشابه چند درصد ابتلا به دیابت را افزایش می دهد؟
کاهش صادرات ایران به افغانستان
افزایش فشار جنگهای داخلی در افغانستان، باعث شده فعالیتهای اقتصادی و تجاری این کشور نیز به شدت کاهش یافته و آسیب ببینند.
به گزارش ایسنا، در هفتههای گذشته گروه طالبان با افزایش حملات نظامی خود به نقاط مختلف افغانستان، بار دیگر آرامش نسبی برقرار شده در این کشور در سالهای گذشته را تحت الشعاع خود قرار داده و این موضوع در کنار مشکلات داخلی برای مردم افغانستان، بر وضعیت اقتصاد و تجارت این کشور نیز تاثیر منفی گذاشته است.
هر چند در هفتههای گذشته اعلام شد که ارتباط مرزی میان ایران و افغانستان برقرار است، اما به نظر میرسد برای تداوم تجارت مشترک نیاز به یک ثبات نسبی در خاک این همسایه شرقی وجود خواهد داشت.
آخرین اطلاعات ارائه شده از سوی سازمان توسعه تجارت نشان میدهد که رفت و آمد در مرزهای دو کشور ادامه دارد. رایزن سابق بازرگانی ایران در افغانستان اعلام کرده: اگر چه پیشبینی ما این بود که به دلیل حمله طالبان به گمرک میلک و گمشاد بسته شود، اما علیرغم اینکه دو گمرک دیگر مشترک در مرز افغانستان یعنی دوغارون و ماهیرود در دست طالبان است، عبور و مرور در آنها با خللی روبرو نبوده است. با وجود شدت درگیریها در افغانستان میان دولت مرکزی و طالبان در ولایت نیمروز، اتفاق خاصی نیفتاده و عبور و مرور محمولههای تجاری همچنان ادامه دارد.
هرچند در سه ماهه ابتدایی امسال میزان تجارت مشترک ایران و افغانستان افزایشی حدودا ۱۰ درصدی را نیز به ثبت رسانده بود، اما تحولات هفتهای اخیر تداوم این روند را با، اما و اگر مواجه کرده است.
حسین سلیمی رئیس اتاق مشترک ایران و افغانستان گفته: وقتی اغتشاش و درگیری یا جنگ در یک کشور برپا میشود اولین نقطهای که آسیب خواهد دید تجارت آن کشور است. متاسفانه اوضاع آنقدر خراب است که فعلا نمیتوان به راحتی پیشبینی کرد چه اتفاقاتی در انتظار ماست. هنوز برآورد دقیقی از میزان خسارات وارد شده به تجار ایرانی نداریم. باید ببینیم این وضع چه مدت طول خواهد کشید.
سلیمی در پاسخ به این سوال که اگر طالبان در نهایت کنترل را در دست بگیرد و آرامش برقرار شود، باز هم روابط اقتصادی ایران و افغانستان به همین شکل ادامه خواهد یافت یا خیر؟ به پایگاه اتاق ایران توضیح داده: در هر شرایطی نیازهای آن کشور منتفی نمیشود. هر گروهی در افغانستان قدرت را به دست بگیرد باز هم افغانستان نیاز به مواد غذایی و مصالح ساختمانی و ... خواهد داشت. بهترین گزینه آنها هم ایران است. چه مواد غذایی و چه اقلامی مثل فرش ایرانی و ... برای آنها هم مطلوبتر است و هم در دسترستر. ولی این داد و ستدها در زمان آرامش برقرار خواهد بود. اینکه چه زمانی این ثبات بازگردد معلوم نیست. اما اینکه این آرامش توسط چه گروهی فراهم شود در برقراری روابط اقتصادی چندان تاثیر مهمی ندارد.
سلیمی درباره تغییر حجم صادرات ایران به افغانستان با بالا گرفتن جنگ در این کشور میگوید: اگر این وضع دو هفته اخیر، یک ماه دیگر ادامه پیدا کند ما امسال به ۵۰ درصد صادرات حجم معمول پیش بینی شده خودمان به افغانستان هم نخواهیم رسید.
او با تاکید بر اینکه درگیریها در افغانستان شدید است و هیچ چشماندازی برای ایجاد ثبات و آرامش به این زودیها وجود ندارد ادامه میدهد: با ادامه این وضع ما نمیتوانیم به ۲ میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلاری که امسال برای صادرات به افغانستان پیشبینی کرده بودیم برسیم. حداکثر ممکن است به نصف این پیشبینی برسیم. در دو هفته اخیر صادرات ما به افغانستان به ۱۵ درصد میزان صادرات قبلی رسیده است. تقریبا از هر ۱۰۰ کامیون که پیش از این روزانه به افغانستان میرفتند دو یا سه کامیون موفق میشوند به آنجا بروند.