- عباس عراقچی: خوش بینی ممکن است موجه باشد، اما فقط با احتیاط زیاد
- اعلام جرم علیه دو مدیر رسانه به دلیل اظهارات سخیف درباره مذاکرات هستهای
- بیشترین درخواست پناهندگی مربوط به کدام کشور اروپایی است؟
- شلیک ۹ گلگوله به یک نوجوان اوتیسمی توسط پلیس آیداهو
- شاغلان کدام کشور اروپایی درآمد کمتری دارند؟
- کوچکترین ضربان ساز قلب جهان ساخته شد
- عباس عراقچی: عجله ای برای ارتباط با دولت سوریه نداریم
- حضور در لیست سیاه FATF عامل افشای اطلاعات کشور است
- علی شمخانی: ایران برای توافق متوازن آمده، نه تسلیم
- مرگ تلخ ۲ قاضی کهگیلویه و بویراحمدی در یک تصادف
- احمد خاتمی: امکان مذاکره بر سر غنی سازی، فعالیتهای موشکی و حضور منطقهای ایران وجود ندارد
- چین سفارش هواپیماهای بوئینگ را متوقف کرد
- بانک سپه هک نشده بلکه داده ها سرقت شده است
- فرمانده نیروی زمینی ارتش: دشمن شرارتی در سر داشته باشد ارتش سر را از بدن او جدا می کند
- حسین مرعشی: مطمئن باشید ایران لیبی نمیشود/ ایران رهبری هوشمندی دارد
- محمد اسلامی: آژانس بین المللی انرژی اتمی بی طرف باشد
رئیس فولکس واگن: تسلیم شرکت «تسلا» نخواهیم شد
هربرت دیس، مدیرعامل شرکت خودروسازی فولکس واگن آلمان، روز دوشنبه ۹ مه (۱۹ اردیبهشت) گفت این شرکت قصد دارد تا سال ۲۰۲۵ به هدف خود یعنی تبدیل شدن به بزرگترین فروشنده خودروهای الکتریکی در جهان برسد، هر چند شرکت رقیبش تسلا قویتر از حد انتظار ظاهر شده است.
به گزارش اکوپل نیوز به نقل از یورونیوز، آقای دیس که در کنفرانس «آینده خودرو» شرکت کرده بود گفت: «رقابت فشردهای خواهد بود و راه سختی در پیش است، اما ما تسلیم نخواهیم شد. باید بگویم ما انتظار نداشتیم که رقیب اصلیمان از ایالات متحده اینچنین سریع و آماده باشد.»
مدیرعامل فولکسواگن سال گذشته به دلیل مقایسه کردن مرتب شرکتش با تسلا و تحسین چابکی و سرعت خودروهای الکتریکی آن برای تحت فشار گذاشتن ساختارهای کنونی این خودروسازی آلمانی به شدت مورد انتقاد قرار گرفته بود.
تسلا امسال اولین کارخانه بزرگ اروپایی خود را در نزدیکی برلین افتتاح کرد و همتایان آلمانی خود فولکسواگن و همچنین بیام و و مرسدس بنز را در کشور خودشان به چالش کشید.
هربرت دیس با اشاره به محصولات بزرگتر فولکسواگن نظیر خودروهای لوکس و پریمیوم گفت که هنوز این شرکت فرصت آن را دارد که بتواند تا سال ۲۰۲۵ تسلا را پشت سر بگذارد و به شماره یک جهان تبدیل شود.
وی همچنین درباره فعالیت بیشتر فولکسواگن در بازار خودروی ایالات متحده و رساندن سهمش در بازار این کشور به دو برابر رقم کنونی یعنی ۱۰ درصد، گفت که این اقدام نیاز به تاسیس یک کارخانه اضافی و همچنین تولید باتری در محل دارد و به دلیل اینکه این کار فولکسواگن را بیش از پیش به چین وابسته خواهد کرد انجام آن را رد کرد.
فولکسواگن در حالی قول داده است تعداد خودروهای برقی خود را تا آخر دهه بیست به ۲۲ میلیون عدد برساند که در سالهای اخیر با موارد رسوایی متعدد در زمینه خودروهایش روبرو بوده است.
این شرکت در سپتامبر ۲۰۱۵ سرانجام ادعای آژانس حفاظت از محیط زیست ایالات متحده را پذیرفت و اعتراف کرد که در ۱۱ میلیون وسیله نقلیه تولیدیاش نرمافزاری نصب کرده که به خریداران این خودروها اجازه میدهد با دستکاری آن در جریان آزمایشهای تشخیص میزان انتشار گازهای گلخانهای، تقلب کنند.
در پی این رخداد این خودروساز آلمانی در آمریکا و سایر کشورهای جهان در مجموع به پرداخت ۲۳ میلیارد یورو خسارت به مشتریان خود محکوم شد و این رقم را پرداخت کرد.