- بیشترین درخواست پناهندگی مربوط به کدام کشور اروپایی است؟
- شلیک ۹ گلگوله به یک نوجوان اوتیسمی توسط پلیس آیداهو
- شاغلان کدام کشور اروپایی درآمد کمتری دارند؟
- کوچکترین ضربان ساز قلب جهان ساخته شد
- عباس عراقچی: عجله ای برای ارتباط با دولت سوریه نداریم
- حضور در لیست سیاه FATF عامل افشای اطلاعات کشور است
- علی شمخانی: ایران برای توافق متوازن آمده، نه تسلیم
- مرگ تلخ ۲ قاضی کهگیلویه و بویراحمدی در یک تصادف
- احمد خاتمی: امکان مذاکره بر سر غنی سازی، فعالیتهای موشکی و حضور منطقهای ایران وجود ندارد
- چین سفارش هواپیماهای بوئینگ را متوقف کرد
- بانک سپه هک نشده بلکه داده ها سرقت شده است
- فرمانده نیروی زمینی ارتش: دشمن شرارتی در سر داشته باشد ارتش سر را از بدن او جدا می کند
- حسین مرعشی: مطمئن باشید ایران لیبی نمیشود/ ایران رهبری هوشمندی دارد
- محمد اسلامی: آژانس بین المللی انرژی اتمی بی طرف باشد
- عباس عراقچی پیام رهبر انقلاب را به مسکو برد
- یک لیوان نوشابه چند درصد ابتلا به دیابت را افزایش می دهد؟
جلیل سالاری: امسال هیچ مشکلی در تامین سوخت نیروگاهها و صنایع بوجود نیامد
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران با اشاره به وجود چند مگاپروژه در صنعت پالایش گفت: برای اجرای این مگاپروژهها در قالب کنسرسیوم از ظرفیت تمامی بانکها استفاده خواهد شد.
به گزارش اکوپل نیوز به نقل از شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران، جلیل سالاری در مراسم امضای تفاهمنامه سه جانبه به منظور نوسازی و تقویت ناوگان سوخت رسانی جادهای تصریح کرد: در سال جاری یک میلیارد سوخت مایع بیشتر نسبت به سال گذشته به نیروگاهها علی رغم سختی شرایط ارسال شده است.
سالاری گفت: خوشبختانه با اقدامات صورت گرفته و همکاری بین بخشهای مرتبط هیچ مشکلی در تامین سوخت نیروگاهها و صنایع در زمستان سال جاری بوجود نیامده است.
وی همچنین درخصوص ال پی جی تاکید کرد: نحوه سیاست گذاری در حوزه ال پی جی را مشخص کرده ایم تا با توجه به قیمتهای بازارهای جهانی، این محصول به سمت خوراک پتروشیمی و تکمیل زنجیره ارزش هدایت شود.
به گفته معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش درحال حاضر در عرصه خودروسازی شرکتهایی وجود دارند که میتوانند درتراز جهانی استاندارهای ایمنی و HSE نیاز بازار داخلی را تامین کنند.
وی ضمن قدردانی از بانک ملت برای اجرایی شدن این تفاهم نامه افزود: سن ناوگان حمل و نقل جادهای باید با اجرای طرحهای نوسازی به کمتر از ۱۰-۱۵ سال برسد.
سالاری تاکید کرد: تلاش براین مبناست تا درقالب کنسرسیوم از ظرفیتهای تمامی بانکها برای توسعه صنعت پالایش و اجرای مگاپروژهها استفاده شود.
وی افزود: در حوزه سیاستگذاری در بخش بهینهسازی مصرف انرژی، در طرح جامع حمل و نقل مسئولیتهایی به عهده ما گذاشته شده است که یکی از مهمترین این موارد، ترکیب سبد سوخت حمل و نقل است که خوشبختانه اقدامهای خوبی در این زمینه انجام شده است.
معاون وزیر نفت در امور پالایش و پخش با بیان اینکه در زمینه نوسازی ناوگان نیز ما از اعطای تسهیلات استفاده کردیم، گفت: بر اساس سیاستهای اصل ۴۴ برای توسعه این بخش باید از الگوهای دیگری نظیر الگوی ساخت و خودگردانی، الگوی ساخت و تحویل، الگوی ساخت و اجاره، الگوی ساخت و مالکیت و الگوهایی مانند ساخت و انحصار مدتدار بهمنظور تجهیز ناوگان حمل و نقل استفاده شود.
وی تاکید کرد: نگاه ما این است که یک سیستم حمل و نقل کارا، در دسترس و ایمن شکل بگیرد و به لحاظ محیط زیستی نیز اقتصادی سبز و با صرفه باشد.
مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران، تصریح کرد: در این راستا درحوزه سیاستگذاری بهینه سازی مصرف انرژی، سبد چرخه حمل و نقل را تعریف کرده ایم که بخشی از آن شبکه ریلی، خطوط و بخش دیگر حمل و نقل جادهای است، در جهت توسعه خطوط لوله تفاهم نامههایی نیز دردستور کار و امضا میباشد.
گفتنی است، تفاهمنامهای سه جانبه با هدف نوسازی و تقویت ناوگان سوخترسانی جادهای، ظهر امروز (۲۳ بهمن ماه) بین شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران، بانک ملت، شرکت دنیای ماموت و رخش خودرو دیزل با حضور معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران برگزار شد.